
Люди | 2.01.10 р. |

КУЛІНАРНІ ФАНТАЗІЇ КІВЕРЧАНКИ
Кожна жінка, безперечно, – берегиня своєї сім’ї.
Саме від неї у більшій мірі залежить затишна атмосфера і лад у домі. Кажуть, шлях до серця чоловіка лежить через шлунок. Тож коли дружина володіє сімейними премудростями, підтримує і розуміє свого чоловіка, уміє створити не лише сімейний затишок, але й власними руками творити справжні кулінарні шедеври, без сумніву, така жінка – хороша господиня.
Наша розмова – з людиною, яка уміє все це поєднати, з жінкою, для якої кухня – це задоволення, хобі. Знайомлю вас з трудівницею міської ЗОШ №4, яка працює тут вже 11 рік. Ольга Анатоліївна Щербяк – добре знана колективу школи не лише як сумлінна працівниця. Вона – чудовий кухар, адже жодний ювілей чи інша святкова подія не обійдеться без її участі, а саме: приготування смачних тортів. Ольга Анатоліївна з радістю погодилася поділитися власними рецептами з читачами газети, адже попереду – Різдвяні свята і, мабуть, кожна господиня хоче приємно порадувати рідних новими стравами.
Народилася Ольга Анатоліївна в селі Веснянка. Ще з дитинства любила готувати, тому й досі вдосконалює свої кулінарні здібності, вчить власних дітей, радує друзів всілякою смакотою.
Закінчила міську четверту школу, згодом поступила в Луцьке професійно-технічне училище побутового обслуговування населення. Професія – в’язальниця трикотажних виробів. Років з десять пропрацювала за фахом, а потім у зв’язку з сімейними обставинами перейшла на іншу роботу. Працювала одночасно і в садочку, і в магазині.
Клопотів, як і в кожної жінки, вистачає. А от улюблена справа – кулінарія приносить особливе задоволення і радість від того, що родина оцінює її неперевершені здібності.
- Чи є страва, яку у Вашій сім’ї полюбляють найбільше?
- Дуже любимо їсти м’ясні салати, а чоловік і сини – голубці, вареники. Донька Тетяна також добре готує салати, завжди старанно їх прикрашає. Менший син Степан ліпить вареники не гірше досвідченого кулінара. Коли щось готуємо на свята, вся сім’я до цього долучається.
- Звідки берете рецепти таких смачних тортів?
- Багато читала з газет, але більшість рецептів придумую сама, люблю експериментувати.

- Як часто до Вас звертаються з проханням щось приготувати?
- На замовлення готую торти переважно на весілля, дні народження, родини. Коли піст, то більшість – на дні народження, а коли він закінчується – переважно на весілля. Буває, що готую 10-12 короваїв на вихідних. Якщо великий наплив, буває, що й по 17. Стараюсь не відмовляти, бо знаю, що це небажано. Краще дві-три ночі буду недосипати, але усе приготую.
- Коли приступаєте до самого процесу приготування, мабуть, є й певні секрети?
- Звичайно. Перед тим як готую, завжди читаю молитву «Отче наш», перехрещуюся. Коли ж печу коровай, то додаю трішки свяченої води і меду, освяченого на Спаса. Готую переважно вечорами, адже важливо, щоб все було свіжим на свято тим, хто замовив.
- Встигнути давати лад в сім’ї, де четверо дітей, виконувати основну роботу і так бездоганно готувати смачну випічку, вочевидь, дуже непросто. Але кількість замовлень, що Ви їх маєте, свідчить про те, що Ви – справжня майстриня. Торти, що виходять з-під Ваших вправних рук, дуже-дуже смачні й оригінальні, як за рецептурою, формою, так і в оформленні.
- Так, стараюся щоразу зробити щось оригінальне, що вписувалося б у подію, задля якої випікаю. Наприклад, на ювілей – 35-річчя рідної школи з-поміж великої кількості смачних виробів були торти у формі приміщення школи, у формі книги тощо. А побажання, квіти, листочки і різноманітні прикраси – наскільки вистачає фантазії, роблю з крему, солодощів. В цьому допомагають і донечки Аня і Таня. Важливо, щоб настрій, з яким приступаєш до такої роботи, був хорошим і треба мати велике бажання дарувати людям радість.
- Так, Ваші вправні руки і щира душа дивують. Тож щиро зичу Вам отримувати й надалі велику насолоду від того, що робите, і вдячність людей. З Новорічно-Різдвяними святами Вас, Ольго Анатоліївно!
Спілкувалася Анна ЯКИМЧУК.
Джерело: "Вільним шляхом" від 2.01.10 р.
КІЛЬКА СВЯТКОВИХ РЕЦЕПТІВ ВІД ОЛЬГИ ЩЕРБЯК
Салат «Чарівність»
1 головку пекінської капустини нарізати кубиками.
1 копчене куряче стегенце нарізати соломкою.
0,5 кг зеленого винограду, очищеного від кісточок, нарізати половинками.
Додати 1 банку кукурудзи та пачку майонезу. Усе перемішати.
Салат «Ніжність»
300 г мисливських ковбасок порізати кільцями товщиною в 1 см.
1 пакетик сухариків.
150 г зеленої цибулі.
0,5 банки оливок – порізати кільцями.
1 солодку перчину порізати соломками.
Всі інгредієнти викласти на блюдо окремо, як і для відомого салату «Ромашка». Посередині – майонез. А по колу скраю розмістити пошинковану одну головку пекінської або червоної капусти.

Торт «Пеньочок»
Тісто: 7 яєць та 0,5 л цукру збити.
До 0,5 л сметани додати 1 ст. л. з верхом амонію.
Розділяємо на три частини.
В першу додаємо 1 стакан перемеленого маку. В другу – 2-3 ложки какао. В третю – перетерті горіхи або родзинки.
Додаємо борошно, щоб тісто мало консистенцію густої сметани. Випікаємо тоненькі коржі. Охолоджуємо.
Крем: 1 літр сепараторної сметани збити з 2 склянками цукру. Додати 0,5 л вареного згущеного молока і 2 ч. л. розчинної кави, розведеної в 1 ложці лікеру. Все збити.
Розрізати коржі вздовж на дві частини. Змащуємо кремом.
Перший корж з маком скручуємо рулетом. Другий – з какао, закручуємо по спіралі до першого коржа. Третій – з перемеленими горіхами також скрутити до попередніх коржів. Далі – знову корж з маком, потім з какао та горіхами і т. д. Кожен корж необхідно змащувати кремом.
Форму торту обирає господиня – круглий або ж квадратний.
По закінченні зверху коржі змастити таким кремом: збити масло з сирим згущеним молоком або з цукровою пудрою.
Прикрасити – за смаком.
Коментарі
3/01/10
Смачненько...Аж їсти захотілось. А цей тортик....пальчикі оближеш.
Феміда
Маєте що додати, заперечити чи прокоментувати? Пишіть за допомогою форми під цим абзацом. Переконливо просимо ознайомитись з Правилами розміщення коментарів.